Jello shots, czyli galaretki z wódką!

Pierwszy raz miałam okazje zrobić i spróbować jello shotów kiedy jeszcze byłam na wymianie w Amerykanskim liceum. Zrobiliśmy ich wtedy mnóstwo, w przeróżnych kombinacjach smakowych. Idealnie nadają się na domówki i imprezy w plenerze, od urodzin po sylwestra. 
Od tego czasu robiłam je już wiele razy i wielu znajomych pytało mnie o przepis, wiec właśnie dziś postanowiłam go udostępnić :)
Powiem tylko odrazu - opcji jest wiele (moje przykładowe propozycje znajdziecie pod sposobem przygotowania) - każdy znajdzie coś dla siebie, ale możecie też sami pobawić się smakami i kolorami!


Składniki:
75g/1 opakowanie galaretki 
300 ml wrzątku
200 ml dowolnego alkoholu wysoko procentowego



Sposób przygotowania:
Zawartość opakowania wsypujemy do miski lub garnka, zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut, tak aby woda trochę wystygła. Następnie dolewamy ulubiony alkohol i skrupulatnie łączymy składniki.
Zawartość miski przelewamy do małych pojemniczków. Mogą to być papierowe kubeczki, plastikowe shoty, foremki do lodu, silikonowe formy do babeczek czy skórki po pomarańczach lub limonkach. Wszystko zależy od tego co akurat masz w domu i jak planujesz je podać. :)
Tak przygotowane "shoty" wstawiamy do lodówki na około 4 godziny tak aby galeretka ładnie nam się ścięła.
Gotowe! Smacznego i nie zapomnij, że alkohol przyswojony w ten sposób będzie działał troszkę później, aczkolwiek mocno!


Malibu jello shots to moje ulubione, słodziutkie połączenie:

75g galaretki anansowej
300 ml wrzątku 
200 ml malibu 


Mojito jello shots

75g galaretki limonkowej
300 ml wrzątku 
200 ml rumu


Pomarańczowo-truskawkowe jello shots

75g galaretki truskawkowej
300 ml wrzątku 
200 ml wódki pomarańczowej


Agrestowe jello shots

75g galaretki agrestowej
300 ml wrzątku 
200 ml czystej wódki


Połączenia naprawde mogą być dowolne, możecie łączyć alkohole, smaki galaretek, dodawać do środka owoce, dowolność jest duża, więc wszystko zależy od waszego smaku i budżetu.
Dajcie znać jakie zdecydowaliście się przygotować.

Smacznego! 








0 comments:

Prześlij komentarz